Program

Vsebina programa sestoji iz 24-ih poglavij. Vsako se začne z uvodno molitvijo, sledi ji kratka zgodba, ki popelje v dogajanja tistega poglavja, nato pridejo na vrsto trije filmčki. Po vsakem sledi pogovor po skupinah. V vsakem poglavju je predstavljen tudi junak (svetnik) tedna, na koncu pa sledi še izziv (konkretna naloga za birmance) za tekoči teden in nekaj besedila, ki si ga lahko preberejo doma.

Če želite prejeti vzorčno poglavje spodaj vpišite vaš elektronski naslov in vam ga bomo poslali.

Spodaj si lahko ogledate oba filmčka za 1. poglavje programa Izbrani.

Prvi od dveh videov za 1. poglavje

Drugi od dveh videov za 1. poglavje

Poglavja iz programa Izbrani zelo dobro pokrijejo bistvene vsebine iz KKC. Spodaj lahko vidite, kako se poglavja iz programa Izbrani ujemajo s poglavji iz KKC.

Za katehete

Priročnik za katehete bo izšel septembra 2020, za kakršna koli dodatna vprašanja na voljo preko elektronskega naslova program.izbrani@gmail.com

Birmanski program Izbrani na koncu knjige nima vprašanj, ki bi se jih morali birmanci naučiti, da bi lahko pristopili k birmi. Zakaj jih nismo vključili? Ker resnično verjamemo, da bistvo vere ni v znanju, ampak v življenju iz vere. Kljub temu pa se zavedamo, da je zelo dobro, da vsak birmanec ve, da mora vseeno nekaj narediti in se potruditi za vreden pristop k zakramentu svete birme. Pri tem program Izbrani nudi naslednje možnosti:

Izzivi

V vsakem poglavju imajo birmanci na voljo tri izzive za tekoči teden. Ti izzivi so zastavljeni na način, da birmance spodbujajo, da živijo svojo vero. Primeri nekaterih izzivov:

 • Povej ali napiši iskreno spodbudno sporočilo nekomu, za katerega veš, da je bolan, žalosten, zaskrbljen ali vznemirjen. Zmoli molitev zanj. Lahko narediš kaj praktičnega za to osebo?
 • Naredi ali najdi nekaj simbolov Svete Trojice. Pojasni jih nekomu iz svoje družine.
 • Izberi svetnika, ki ga boš raziskal, in si zapomni kaj zanimivega o njem ter to povej svoji skupini.
 • Katera je tvoja najljubša pesem o Jezusu? Lahko jo najdeš na spletu, v pesmarici ali na CD-ju.

Kakšno vprašanje?

Na koncu vsakega poglavja je del z naslovom: Kakšno vprašanje? V tem delu je za vsako temo izpostavljeno vprašanje, ki se dotika življenja vsakega kristjana. Na ta vprašanja ni mogoče odgovoriti v enem stavku, ampak potrebujejo daljšo razlago. Primeri nekaterih vprašanja:

 • Kaj ima Bog opraviti z mojim iskanjem sreče ali izpolnitve?
 • Ali ne morem enostavno biti “dobra oseba” brez Boga?
 • Lahko na hitro pojasniš Sveto Trojico?
 • Ali so katoličani edini, ki poznajo Boga? Razmišljajo vsi drugi povsem narobe?
 • Kako veš, da je Jezus v resnici vstal od mrtvih?
 • Kje je sedem zakramentov v Svetem pismu?
 • Kaj se zgodi s tistimi, ki so umrli, preden so bili krščeni?

Kaj že to pomeni?

Vsako poglavje vsebuje tudi del z naslovom: “Kaj že to pomeni?” V vsakem poglavju so tako razložene nekatere ključne besede, za katere je dobro, da bi jih vsak kristjan poznal. Tudi to je ena možnost, kako bi se birmanci lahko pripravili na birmo, da bi znali razložiti te besede. Primeri nekaterih pojmov:

 • krst, spreobrnjenje, izvirni greh
 • Sveti Duh, duh (duša), Tolažnik
 • evharistija, liturgija, maša
 • celibat, sveti red, razločevanje poklicanosti

Poleg video vsebin, ki so del programa Izbrani, vam nudimo tudi dva posnetka za starše, ki staršem na kratko predstavijo program. Septembra 2020 pa bo na voljo tudi knjižica za starše.

Dodatna gradiva so še v delu, vendar bodo kmalu na voljo.

Uporabnost programa

Čeprav je program Izbrani v prvi vrsti birmanski program, pa je uporaben tudi na širšem področju. Video vsebine, ki jih ponuja birmanski program Izbrani so zelo primerne za mladinske in študentske skupine, kjer po filmčkih sledi pogovor po skupinah. Pokojni župnik Lojze Hostnik pa je te filmčke uporabljal tudi za zakonske in katehumenske skupine.

Pogosta vprašanja

Je možno dobiti količinski popust na knjige?

Zaradi zakona o enotni ceni knjige tega popusta žal še ne moremo dati. Zakon namreč določa enotno ceno, ki velja za vse končne kupce pod enakimi pogoji na celotnem ozemlju Republike Slovenije za obdobje šest mesecev od dneva začetka prodaje knjige,

Ste birmanski program Izbrani naredili sami?

Ne, program smo prevedli. Izvirno gre za ameriški program z naslovom: Chosen: Your Journey Toward Confirmation. Več o njem lahko preberete na njihovi spletni strani.

Sami smo naredili zgolj določene dele. Zamenjali smo nekaj ameriških svetnikov in zgodb ter jih zamenjali s slovenskimi in evropskimi.

So slovenski škofje potrdili program?

Da, seveda. Z velikim veseljem lahko povemo, da je Slovenska škofovska konferenca že 8. novembra 2018 izdala imprimatur (potrdilo) za birmanski program Izbrani.

Kdaj bo na voljo katehetski priročnik?

Katehetski priročnik bo na voljo septembra 2020.

Zakaj nov program?

Glede na vse kar smo poznali na področju birmanske pastorale, se nam je zdel nov program precej nujen. Upamo, da nam je uspelo izdati program, ki bo mladim bližji po vsebini, razumljivosti in predvsem po načinu predstavljanja vere, ki je zaradi filmčkov pričevanjski.

Program Izbrani

Birmanski program Izbrani je trenutno mogoče dobiti v dveh delih.

Heading title icon